रमजान र मधुमेह
डा.गुणेशवर झा
स्तुति सौम्या हेल्थ केयर,मलंगवा -१०
रोजा राख्दा हुने शारीरिक लाभहरु
• शरीरको वजन कम हुन्छ
• ग्लुकोज (एचबिए१सी) को नियन्त्रण हुन्छ
• बोसोको मात्रामा सुधार हुन्छ
• रक्तचाप नियन्त्रण हुन्छ
• प्रतिरोधात्मक क्षमतामा बृद्धि हुन्छ
• शरीर भित्रको विषाक्त पदार्थ बाहिर निस्कन्छ
रमजानको समयमा मधुमेह बिरामीहरुमा हुने जोखिमहरु
• रगतमा ग्लुकोजको अत्याधिक मात्रा कम हुनु (हाइपोग्लाइसिमिया)
• रगतमा ग्लुकोजको अत्याधिक मात्रा बढी हुनु (हाइपरग्लाइसिमिया)
• शरीरमा पानीको मात्रा अत्याधिक कम हुनु (जलवियोजन हुनु)
• टाइप १ मधुमेह बिरामीहरुको रगतमा एसिड (किटोन बडी) जम्मा हुनु
जोखिम कम गर्न के गर्नुपर्छ ?
• रोजा बस्ने निर्णय गर्नु भन्दा ६-८ हप्ता अगाडि चिकित्सक र धार्मिक सल्लाहको अधारमा जोखिमको मूल्यांकन गर्नुपर्छ।
• “‘अन्तराष्ट्रिय मधुमेह महासंघ’ र ‘मधुमेह र रमजान’ अन्तर्राष्ट्रिय गठबन्धन २०१६” मा रमजानको समयमा रोजा बस्न चाहने मधुमेह बिरामीहरुलाई ३ जोखिम समूहमा वर्गीकृत गरिएको छ। यसलाई इजिप्टको मोफ्टिले अनुमोदन गरेको छ।
o धेरै उच्च जोखिम:- मधुमेह बिरामीले रोजा राख्नै मिल्दैन।
o उच्च जोखिम:- मधुमेह बिरामीले रोजा राख्नु हुँदैन।
o मध्यम/कम जोखिम:- मधुमेह बिरामीले चिकित्सकको सल्लाह अनुसार रोजा राख्न मिल्छ।
• मधुमेह बिरामी र पारीवारिक सदस्यहरुले निम्न कुराहरुको बारेमा जानकारी राख्नुपर्छ :
o स्वस्थ्य पोषण
o नियमित व्ययाम
o औषधि र मात्राको समायोजन
o नियमित ग्लुकोजको जाँच
o रगतमा अत्यधिक कम ग्लुकोज (हाइपोग्लाइसिमिया) हुँदा देखिने लक्षणहरु
o रोजा तोड्न मिल्ने अवस्थाहरु
रमजानको समयमा भोजनको योजना (डाइट योजना)
• शरीरलाइ दैनिक आवश्यक पर्ने क्यालोरीलाई सेहरी र इफ्तारको बीचमा सही मात्रामा विभाजन गरी सेवन गर्नुपर्छ।
• अत्यधिक फाइबरयुक्त खाना खानुपर्छ।
• फलफूल, तरकारी र सलाद प्रशस्त मात्रामा खानुपर्छ।
• सूर्यास्त र सूर्योदयको बीचमा प्रशस्त तरल पदार्थ पिउनुपर्दछ।
• गुलियो तरल पदार्थ, मिठाइ तथा क्याफिनयुक्त तरल पदार्थको सेवन गर्नुहुँदैन।
इफ्तार
• तरल पदार्थहरू - नरिवल पानी/ कागती पानी (चिनी नभएको), अमिलो फलको रस - १ गिलास
• फलहरू - कुनै एक गुलियो फल (१-२ भाग)
• मुरी / चिउरा / ओट्स/ नूडल्स- १ कप
• पियाजी- १ पिस
• उमालेको छोला -१/२ कप, चप- १ पिस, कबाब- १-२ पिस
• काँक्रो, अमिलो फलको रस, नरिवल पानी- इच्छा अनुसार
बेलुकाको खाना
• रोटी- २/ चामल १-१.५ कप (१२०-१८० ग्राम)
• माछा / मासु / अण्डा - १ पिस
• तरकारी, सलाद - ईच्छा अनुसार
• दाल- १ कप
सेहरी
• चावल- २ कप (२५०-३०० ग्राम)
• माछा / मासु- २ पिस
• तरकारी, सलाद - ईच्छा अनुसार
• दाल- १ कप
• दूध- १ कप
रोजा तोड्न मिल्ने अवस्थाहरु
• रगतमा ग्लुकोजको मात्रा <७० एमजी/डिएल (३.९ एमएमओएल/एल) भएमा
• रगतमा ग्लुकोजको मात्रा >300 एमजी/डिएल (16.7 एमएमओएल/एल) भएमा
• ग्लुकोजको मात्रा अत्यधिक कमि (हाइपोग्लाइसिमिया) हुँदाको लक्षणहरु देखिएमा (जस्तो : पसिना आउनु, चक्कर लाग्नु, हृदयको गति बढनु आदि)
• अन्य समयहरु (जस्तो : अत्यधिक पखाला लाग्नु, वान्ता हुनु, ज्वरो आउनु आदि)
के गर्दा तपाइँको रोजा टुट्दैन?
• रगतबाट ग्लुकोज परीक्षण गर्दा
• इन्सुलिन इन्जेक्सन लिँदा
रमजान समाप्त भएपछि ध्यानदिनुपर्ने कुराहरु
• इद-उल-फितरको समयमा अत्यधिक-खानाहरू (विशेष गरी मिठाइ) बाट बच्नुहोस्, किनकि यसले उच्च रक्त ग्लुकोज निम्त्याउन सक्छ।
• औषधिको मात्रा, समय वा औषधिको प्रकार समायोजन तथा परिमार्जनको बारेमा आफ्नो चिकित्सकसँग सल्लाह गर्नुहोस्।
• रमजानको समयमा हाइपोग्लाइसिमिया वा हाइपरग्लाइसिमियाको घटनाहरू भएको थियो भने रमजानको अर्को बर्षको योजना बनाउँदा विशेष सावधानी अपनाउनुहोस्।
थप जानकारीको लागी : 9801031260
No comments:
Post a Comment