Monday, June 21, 2021

रसायन हालेर पकाएको भारतीय आँप बजारमा, उपभोक्ता मन्द विषको सिकार बन्दै

 




मनोज यादव---

सर्लाही ,असाढ ७

    रसायन हालेर पकाएको भारतीय आँप सर्लाही जिल्लासहित तराईका   स्थानीय बजारमा खुलेआम बिक्री हुने गरेकाले उपभोक्ताहरु जान्दाजान्दै  मन्द विषको सिकार बनिरहेका छन्। 

    खासगरी प्राकृतिक  रुपमा आँप पाक्ने समय असार महिनाको अन्त्यदेखि साउन/भदौ महिनाको समय भएपनि स्थानीय बजारमा भने बैशाख सुरु भएदेखि नै आँपको बिक्री हुनथालेका छन् ।यहाँका  बजारहरुमा अहिले भारतीय आँपले कब्जा गरेको देखिन्छ ।बजारमा  बिक्रीका लागि ल्याइएका  यस्ता भारतीय आँपको परीक्षण नहुँदा  उपभोक्ताहरु  विषाक्त आँप खान बाध्य छन्  ।रसायन द्वारा पकाइएका आँपका कारण  बजार विषालु बन्दै गएको छ ।जसको  फलस्वरुप उपभोक्ताहरु मन्द विषको सिकार भई विभिन्न रोगबाट प्रभावित भइरहेको  विज्ञको भनाई छ ।

        स्थानीय व्यापारीले बढी मुनाफा लिन भारतबाट आउने यस्ता काँचो आँपमा कारवाइड नामक रसायन राखेर २४ घन्टामै पकाएर बिक्रीका लागि बजारमा लाने  गर्दछन् ।स्थानीय ब्यापारीहरुको मागमा खासगरी छिमेकी मुलुक भारतको दिल्ली लगायतबाट  सीमावर्ती भारतको   व्यापारीहरुले काँचो आँप ल्याउने गरेका छन् ।यसरी मगाएका काँचो आँप गोदाममा भण्डारण गरि २४ घण्टा सम्म कारवाइड नामक हानिकारक रसायनमा राखेर पाकिसकेपछि साना ब्यापारीहरु मार्फत  ठेला,  साइकल र टोकरीमा राखेर बिक्रीका लागि  विभिन्न बजारहरु पठाउने गरेका  छन् । 

     “आफुहरु नेपालको नाकामा रहेका सुरक्षाकर्मी र भन्सारका कर्मचारीलाई उनीहरूले नै तय गरेको  केही निश्चित रकम तिरेर विभिन्न नाकाहरु हुँदै सर्लाहीका बजारहरुमा आँप बिक्रीका लागि ल्याउने गरेको व्यापारीहरु बताउँछन्  ।” 




   बजारमा अहिले  छ्याप्ती–छ्याप्ती रुपमा कारवाइड नामक विषादी हालेर पकाएको आँप खानाले मानव स्वास्थमा प्रतिकूल असर पर्ने, पेट दुख्ने, आँखामा प्रभाव पार्ने, मुटुमा प्रभाव पार्ने, जिब्रो टर्रो हुने, स्वाद नआउने भएकाले  आँप खाँदा यस्ता कुरामा विचार पुर्याउनु पर्ने  चिकित्सकको भनाई छ । 

    भारतबाट काँचो आँप ल्याएर यहाँका गोदामहरुमा भण्डारण गरी  रसायन हालेर पकाइएका  यस्ता मन्द विषयुक्त आँप अहिले बजारमा प्रतिकिलो रु सयदेखि एक सयको २ किलो  बिक्री हुने गरेको छ । 




      प्राकृतिकरुपमा पाक्नुभन्दा पहिले नै बढी आर्थिक लाभ लिन रसायन हालेर काँचो आँपलाई कृत्रिमरुपमा २४ घण्टामै  पकाएर  बिक्री गरिएका   आँप खाँदा स्वास्थ्यमा प्रतिकूल असर पर्ने हुँदा यस्ता आँप बिक्री वितरणमा सम्बन्धित निकायले रोक लगाउनुपर्ने  नागरिक अगुवाहरुले बताए  । 


          


No comments:

Post a Comment